Nova saradnja Kliničkog centra Crne Gore i MTEL-a

Pilot projekat za regionalno umrežavanje mobilnog EKG aparata u Crnoj Gori

Podgorica, 18.04.2019 - U Kliničkom centru Crne Gore danas je na konferenciji za novinare predstavljen još jedan važan projekat za crnogorsko zdravstvo i naše građane. Riječ je o Pilot projektu za regionalno umrežavanje Mobilnog EKG aparata u Crnoj Gori za koji je novčana sredstva i opremu obezbijedila kompanija „MTEL” d.o.o. Podgorica.

Donacija je namijenjena Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), opštim bolnicama u Baru, Bijelom Polju, Beranama i Cetinju, kao i Domu zdravlja Podgorica. Partner u Projektu kompanija Human Medical Solutiones d.o.o. Podgorica vrši kontinuiranu edukaciju i obuku medicinskog stručnog kadra, kompletno održavanje aparata i rješavanje svih vrsta tehničkih problema.

Direktor KCCG dr Jevto Eraković je pored ostalog istakao: “Danas smo u prilici da promovišemo novu saradnju između kompanije “MTEL” i Kliničkog centra Crne Gore. Ovo je samo nastavak uspješne saradnje koju smo započeli u prošloj godini i jedan dokaz da uspješne kompanije kao što je “MTEL” prepoznaju značaj ulaganja i podrške Kliničkom centru Crne Gore i uopšte u zdravstveni sistem Crne Gore. Ovim projektom obuhvatili su ulaganje u kompletni zdravstveni system, ne samo u Klinički centar Crne Gore, već i u druge Opšte bolnice obuhvaćene ovim projektom. Ono što je važno da su svi projekti kojima kompanija “MTEL” pomaže Kliničkom centru Crne Gore, projekti koji se prvi put javljaju u našem zdravstvenom sistemu. Mi pratimo savremene tokove razvoja medicine i IT tehnologija, gdje je kompanija “MTEL” reprezentativni predstavnik. Podsetiću da smo već započeli jedan uspješan projekat Telemedicine koje se realizuje uspješno u našoj državi i očekujemo naravno ekstenziju tog projekta uz podršku kompanije “MTEL”. A ovo je takođe, jedna potvrda inovativnog projekta kroz mogućnosti utvrđivanja poremećaja srčanog ritma kod pacijenata kod kojih do sada dijagnostičkim procedurama nismo mogli da to uradimo. Tako da ovom prilikom želim da se zahvalim još jednom našim dragim prijateljima, nadam se da ćemo i ubuduće sarađivati na ovako kvalitetan način, na ovim kvalitetnim osnovama i da budemo zajednički pioniri novih procedura, to je ono što Klinički centar Crne Gore teži, a sigurno i kompanija “MTEL”

U ime kompanije MTEL direktorica sektora za strategiju Aleksandra Radojević je izrazila zadovoljstvo zbog nastavka izuzetno uspješne saradnje koju ta kompanija tradicionalno ima sa Kliničkim centrom. “MTEL” je telekomunikacioni operator koji prati tehnološke trendove i od samog početka je okrenut ka potrebama korisnika. “Preko milion eura donacije koji je bio predmet projekta Telemedicine, kao što je dr Eraković rekao, je samo dalje motivisao da zajedno sa KCCG kao i ostalim partnerima nastavimo istražujemo koje su to mogućnosti i kako bi dodatno olakšali komunikaciju između doktora i pacijenta. Iskreno vjerujemo da će ovaj korak biti bliži cilju, a da svakako na tom putu idemo zajedno sa našim partnerima u jednu digitalnu transformaciju cijelog društva. Pored naše osnovne djelatnosti, a sa našim partnerima radimo i na digitalizaciji ostalih industrija. Sama činjenica da ćemo pomoći pacijentima koji imaju kardio problem, a da je jedan dio pacijenata nažalost najmlađe dobi, to jeste djeca, čini izuzetnom ponosnim što smo dio ovog projekta. Ovo je dobar primjer kako privatan sektor može aktivno da pomogne zdravstveni sistem i da ga pozicionira, na još veći nivo. Ovaj projekat je vrednosti 150.000 EUR jako mi je drago da spomenem i da je veliki broj stručnjaka bio uključen u sve ovo kako medicinske struke tako i IT struke, pa i ovaj projekat važan ne samo za našu kompaniju, već i za cijelo crnogorskog društvo. Bićemo veoma ponosni ako, barem djelimično, uspijemo da napravimo komforniji proces liječenja i dijagnostike i svakako ako budemo uspjeli da spasimo makar jedan život na ovaj način. Svakako svima je jasno da odnos ljekara i pacijenta jako osjetljiv i značajno je za cio proces. Mi smo tu da pomognemo jednu kvalitetniju komunikaciju i budemo dio te priče i zato sa nestrpljenjem očekujemo rezultate sa terena, izvještaj upravo kako su pacijenti prihvatili ovaj proizvod. Poručujemo da pacijenti i Klinički centar Crne Gore, kao i cio zdravstveni sistem, u nama imaju prijatelje.

Direktor Klinike za bolesti srca dr Nebojša Bulatović, mr sc. med. na samom početku se zahvalio prijateljima kompaniji “MTEL” u ime kardiologa i pacijenata, što su nam omogućili da se unaprijedi i pojednostavi iskustvo na ovom polju dijagnostike sa jednim jako upotrebljivim aparatom dostupnim i na terenu. “Od sada pacijenti ne moraju dolaziti u Klinički centar već onog trenutka kad imaju svoje simptome da mogu da naprave EKG zapis i da na taj način procijenimo da li je potrebno da taj pacijent stupa u dalju obradu. Sami znamo iz ličnog iskustva da se simptomi dosta česti, oni koji nas vode kod doktora nekada uzrokovane kardiološkim smetnjama i to često govorimo pacijentima da dolaze u najbližu ustanovu da se napravi EKG zapis u trenutku njihovih tegoba. Holter EKG koji ostaje je već prisutan duže vrijeme u našem radu se pokazao za pacijente naročito kod aritmije, gdje mi sa neurolozima otkrivamo jednog od vodećih uzroka moždanog udara, a to je podmukla aritmija koja može kratko da traje i da napravi veliki problem, pa da se ponovo javi tek za šest mjeseci. Niko ne garantuje da će toga dana baš kada uradi EKG holter ekg-a dijagnostikovati tu dijagnostiku, a ovo je jedna mogućnost da tu dijagnostika unaprijedimo i da napravimo dostupnim u trenutku kada god da se napravi zapisi da se dođe do ključne dijagnoze koja će na ovaj način napraviti prevenciju moždanog udara uključivanjem adekvatne terapije, a da ne govorimo o drugim aritmijama koje su profesionalne povremene koje nisu tako česte. Čovjek van mjesta stanovanja na nekom ruralnom području gdje može da napravi EKG zapis ili da ga pošalje da bude on analiziran i da bude ispravno dijagnostifikovan” istakao je na kraju dr Nebojša Bulatović.

Direktor Instituta za bolesti djece (IBD) dr Saša Radović, mr sc. med. istakao je da kada je započeta priču oko projekta rečeno je da će biti uspješno ako i jednom djetetu, jednom našem malom pacijentu, samo elimišemo nelagodnost izazvanu lupanjem srca, a da ne pričamo da prevrntiramo najfatalnije ishode. Imamo edukovane kolege kardiologije koji će sve pratiti, imamo ozbiljnost u pristupu od komapnije “MTEL” i od kompanije koja distribuira sami uređaj. Mislim da smo na pravom putu da ovaj rijedak poremećaj srčanog ritma dijagnostikujemo i da još jednom napravimo stručne iskorak i benefitie socijalne i psihološke, finansijske. Uglavnom završavam sa uvijek istom porukom: sve za osmijeh naše dece!