Završeni digitalni udžbenici sa National Geographic uz podršku kompanije MTEL !

Preko 450 interaktivnih sadržaja na www.uci.me, slijedi opremanje učionica

Podgorica, 21. avgust 2020 – U svih 497 učionica prvog razreda u Crnoj Gori uskoro ulaze digitalni udžbenici, izrađeni kroz projekat Ministarstva prosvjete koji je inicirao ministar Damir Šehović, u saradnji s National Geographicom i uz podršku kompanije m:tel, koji su završeni, i već mogu naći na www.uci.me! Početkom septembra biče završena i mobilna aplikacija. Dodatno, juče je započela online obuka ICT koordinatora u osnovnim školama za primjenu ovog projekta. Udžbenici su dopuna standardnoj udžbeničkoj literaturi, a ne njena zamjena, i biće dostupni i u online i u offline režimu. Slijedi opremanje svake od pomenutih 497 učionica prvaka opremom koja podržava ove udžbenike. To je saopšteno na današnjoj pres konferenciji povodom završetka digitalnih udžbenika, koji ima za cilj sticanje trajnih i kvalitetnijih znanja. Na presu su govorili ministar prosvjete dr Damir Šehović, direktorica Sektora za strategiju i upravljanje rizikom u Mtelu Aleksandra Radojević i koordinator obuke za nastavnike u okviru Projekta Saša Bakrač.

Naime, National Geographic je, prema sopstvenim standardima, a u saradnji sa jednom od najpoznatijih evropskih i svjetskih izdavačkih kuća Klett iz Njemačke, upravo digitalizovao udžbenike Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva za gotovo sve predmete u prvom razredu, sa više od 450 multimedijalnih i interaktivnih sadržaja vrhunske izrade – na crnogorskom jeziku i u skladu s nacionalnim programom nastave i učenja. Projekat je finansijski omogućila kompanja m:tel, te prva faza Projekta – sama izrada udžbenika, završen bez ikakvog troška iz državnog budžeta.

Samu internet konekciju za sve učionice osnovnih škola Ministarstvo će obezbijediti sredstvima tekućeg budžeta, a vrijednost projekta je 700 000 eura. Dodatno, u susret ovom projektu Ministarstvo će pribaviti svu potrebnu računarsku i drugu opremu – pametne table i dr. kroz saradnju sa Evropskom investicionom bankom, vrijednosti između 4 i 5 miliona eura.

Ministar Šehović ovim povodom saopštio je: „U Ministarstvu prosvjete tačno znamo kakvu digitalizaciju želimo, imamo dugoročnu viziju, a znajte da to nije ostavljanje djece pred ekranom, već približavanje učenicima sadržaja koji su im do sad bili potpuno apstraktni, uz pomoć savremenih tehnologija, kao dopunu štampanih materijala vođena sa strane učitelja.Ovo zato jeste, u pravom smislu, istorijski momenat za obrazovanje. Njime mi zarpravo ne uvodimo djecu u digitalni svijet, već usmjeravamo njihovu pažnju i vrijeme koje oni inače provode online, na neke edukativne sadržaje, umjesto igrica i mora drugog, za njih lošeg sadržaja. Ovim projektom mi, iz obrazovanja, ulazimo u njihov svijet i tamo im nudimo edukaciju na način koji im je blizak i koji razumiju.

Posebno sam ponosan na to što su udžbenici našeg Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva digitalizovani u saradnji sa znamenitim National Geographicom i obogaćeni multimedijalnim i interaktivnim sadržajima prema njihovim zahtjevnim standardima kvaliteta. Novi digitalni udžbenici uključuju više od 100 obrazovnih animiranih filmova i video-zapisa (mini-dokumentaraca prilagođenih uzrastu đaka prvaka), više od 300 interaktivnih igara i zadatka, virtualne panorame snimljene u Crnoj Gori, simulacije i druge edukativne sadržaje eminentnih svjetskih obrazovnih grupacija kao što su National Geographic, BBC, Twig, Klett i drugi“.

Radojević je naglasila da: „Zahvaljujući Ministarstvu prosvete i kompaniji MTEL, na čelu sa Ministrom Šehovićem i izvršnim direktorom Vladimirom Lučićem, danas možemo da vam pokažemo rezultate velikog rada svih koji su bili dio projekta i cijelom timu veliko hvala.

Dio sadržaja će biti otvoren za sve, a đaci prvaci i njihovi učitelji će dobiti besplatno licence za pristup cijelom gradivu. Svi roditelji koji su upisali djecu u prvi razred moći će da preuzmu svoje besplatne licence, koje će dobiti SMS-om na brojeve telefona nakon što  se registruju na platformu www.uci.me, od 1. septembra. Svi roditelji će dobiti i besplatne prepaid kartice na kojima je omogućen besplatan Internet za aplikaciju odnosno web platformu uci.me, a koje će moći da preuzmu u MTEL-ovim poslovnicama takođe od 1. Septembra. Dodatno, moramo istaći da smo dodatnih 70 škola besplatno povezali na MTEL optički Internet u protekla 2 mjeseca”.

Digitalni sadržaji obuhvataju i podršku učenicima s posebnim obrazovnim potrebama. Svi tekstovi i radni nalozi dati su i kao audio-snimci na crnogorskom jeziku, učenici i učitelji mogu uvećati veličinu slova, prebaciti kompletan tekst u velika slova ili promijeniti font u onaj koji provjereno olakšava čitanje osobama s disleksijom ili s problemima vida. Uz to su učenici motivisani osvajanjem zvjezdica, a učitelji mogu koristiti alate za praćenje napretka razreda ili detaljno pogledati potrebe svakog učenika pojedinačno.