Poslovni rezultati MTEL-a za 2021.godinu

Zna se ko je prvi u Crnoj Gori!

Podgorica, 21. mart 2022. godine - Svakog dana smo svjedoci rasta značaja telekomunikacionih usluga, a na to su nam najviše ukazale poslednjih par godina koje su dovele do eksponencijalnog razvoja novih kanala komunikacije. Danas, više nego ikada, kvalitetna i bezbjedna telekomunikaciona infrastruktura je od strateškog značaja, ne samo za operatore već i za društvo i razvoj biznisa u cjelini.

„Činjenica da već sedam godina zaredom bilježimo rast ostvarene neto dobiti najbolje pokazuje zbog čega je MTEL prvi na tržištu telekomunikacija u Crnoj Gori. Ostvarena dobit u 2021. godini iznosila je rekordnih 9,15 miliona eura i veća je u odnosu na ostvarenu u 2020. godini za 7%. Ostvareni EBITDA rezultat u 2021. godini je iznosio 34,91 miliona eura. Uspjeli smo da u godini oporavka od pandemije i nastavka globalne krize zabilježimo i rast prihoda koji su u 2021. godini iznosili 78,94 miliona eura. Ostvarena je odlična turistička sezona, sa maksimalnim brojem korisnika i šerom od preko 42% u avgustu prošle godine, što je uslovilo rast prihoda u pripejd segmentu, kao i prihoda od veleprodaje. MTEL je kao lider na crnogorskom tržištu, prethodnu godinu završio sa 34,32% tržišnog učešća u broju korisnika mobilne telefonije i 37,16% u broju korisnika multimedijalnih usluga” rekla je Tatjana Mandić, izvršna direktorica MTEL-a.

U 2021. godini ostvaren je rast prihoda i u svim drugim segmentima: postpejdu za 12%, broadband Internetu 14% i prihodima od multimedijalnih usluga za 8%.

Ovi zavidni rezultati su ostvareni prije svega brigom o korisnicima. U godini koja je za nama ka kontakt centru 1600 upućeno je preko milion poziva, a u MTEL mrežu preneseno je preko 4 hiljade mobilnih i fiksnih brojeva, što je više nego duplo u odnosu na konkurenciju. U 2021. godini MTEL je nastavio pružanje usluge Univerzalnog servisa na period od pet godina.

Takođe, prodajna mreža MTEL-a, koja broji 17 poslovnica širom Crne Gore, prošle godine obogaćena je sa još jednom lokacijom u Podgorici - Stari Aerodrom, a sve u cilju pristupačnosti onima do čijeg kvaliteta života im je stalo.
“U poslovanju i odnosu sa korisnicima čvrsto se držimo našeg slogana „Imate prijatelje“ i svakodnevno se trudimo da obogatimo ponudu najsavremenijim rješenjima, kako bi ispunili očekivanja korisnika i poslovnih partnera. Godinu za nama obilježio je uspješno realizovan projekat interne i eksterne fiskalizacije, koja je bila samo jedna od preko 40 kampanja koje smo imali. Zadovoljstvo biznis korisnika potvrđeno je, pored ostalog, i rezultatom od 38 dobijenih tendera. Od ulaska na crnogorsko tržište investirali smo preko 400 miliona eura u mobilnu i kablovsku mrežu, licence i servise. U 2021. godini smo, pored ulaganja u mobilnu i kablovsku infrastrukturu, uložili i u Internet servis kroz proširenje kapaciteta što će unaprijediti Internet protok preko naše optičke mreže. Na taj način, doprinijeli smo da Crna Gora dostigne nivo država Evropske Unije u procentu dostupnosti Internet servisa u ukunom broju domaćinstava. U prilog tome govori i činjenica da smo na aukciji spektra, koju je u decembru prošle godine organizovala Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, obnovili dio postojećih frekvencija i obezbijedili najviše dodatnih frekvencija od sva tri telekomunikaciona operatora u Crnoj Gori. Dodatni resursi u opsezima će biti iskorišćeni za povećanje kapaciteta LTE mreže u cilju poboljšanja kvaliteta usluge prenosa podataka u mreži” istakla je izvršna direktorica Mandić.

U 2021. godini su posebnu pažnju posvetili i unapređenju kontenta, u domenu sportskog i serijskog sadržaja, i na taj način obezbijedili korisnicima najbolju TV uslugu.

Briga podrazumjeva i brigu o potrebama zajednice, tako da sa ponosom ističu da su i u 2021. godini nastavili podršku projektu Telemedicina, i uložili dodatnih pola miliona u ovaj projekat. Pored toga, nisu zapostavili ni podršku sporstkih i ekudativnih sadržaja, što ih čini liderom i u dijelu društveno odgovornog poslovanja. Kroz ulaganja u razvoj digitalnih kanala otišli su korak dalje i u 2021. godini zabilježili značajan rast broja digitalno orjentisanih korisnika u okviru MTEL baze, pa je samo korištenje Self Care aplikacije MOJ MTEL poraslo za čak 125,8%. Jedini su telekomunikacioni operator, koji je u prilog digitalnoj transformaciji crnogorskog društva, otvorio prvi HUB u Crnoj Gori, MTEL Digitalnu fabriku. Preko 150 mladih preduzetnika prošlo je edukaciju iz sfere preduzetništva mentorisanu od strane svjetskih stručnjaka, a preko 1000 freelancer-a iz cijelog svijeta je svoje ideje razvijalo upravo u ovom prostoru.

“Ove godine slavimo 15 godina uspješnog poslovanja u Crnoj Gori i pozivamo vas da zajedno nastavimo da rastemo i razvijamo se, jer zna se ko je prvi i ko je pravi prijatelj” poručila je na kraju izvršna direktorica MTEL-a Tatjana Mandić.