Kompanija MTEL pomogla puštanje u rad Teleradiologije

KLINIČKI CENTAR LIDER U DIGITALIZACIJI ZDRAVSTVENOG SISTEMA

Podgorica, 6. oktobar 2020 - Klinički centar Crne Gore je danas predstavio projekat Teleradiologije. Radi se uspješnoj realizaciji druge faze projekta Telemedicine koji je implementiran zahvaljujući donaciji kompanije MTEL. Ovo je još jedan veliki iskorak u crnogorskoj medicini, kazao je ovim povodom dr Jevto Eraković, direktor Klničkog centra Crne Gore.

-Danas je počeo projekat digitalizacije radiološke službe ne samo u Kliničkom centru Crne Gore nego i u bolnicama koje su posredstvom telemedicine povezane sa nama, kazao je dr Eraković.

-To su opšte bolnice u Beranama, Pljevljima i i Baru i ovo predstavlja novi korak u crnogorskoj medicini. Zadovoljstvo je što smo mi u KCCG preteče i prvi koji su insistirali na digitalizaciji zdrvstvenog sistema i ovo je nešto što je već prisutno u najrazvijenijim zemljama svijeta, kazao je dr Eraković ističući da zahvaljujući ovoj tehnologiji KCCG je na mapi evropskih centara u kojima se primjenjuju ove tehnologije.

On je pojasnio da će od sada radilolozi KCCG, bez obzira gdje se nalaze, moći da očitaju i interpretiraju sve radiološke snimke ne samo za pacijente koji se snimaju u KCCG, već i one koji se snimaju u pomenutim opštim bolnicama u Crnoj Gori.

-Nadamo se da je ovo samo početak digitalizacije zdravstvenog sistema. Sama COVID-19 pandemija pokazala je koliko je značajna digitalizacija zdrvstvenog sistema. Drago nam je što smo mi u KCCG to prepoznali prije pojave COVID-a i zajedno sa našim strateškim partnerima omogućili crnogorskim građanima i zaposlenima u zdravstvenom sistemu da dobiju sistem koji, kao što sam već rekao, danas je prepoznat u najprestižnim i najrazvijenim evropskim i svjetskim centrima, istakao je dr Eraković i zahvalio se kompaniji MTEL.

-Još jednom želim da se zahvalim kompaniji MTELkoja je prepoznala značaj ovog projekta ne samo za KCCG nego za sve građane Crne Gore. Ovo je prvi korak digitalizacije koji neminovno mora i dalje da se razvija i već smo postavili strateške planove u kom pravcu treba da ide budući razvoj ovog sistema, prije svega kroz klinike koje su iskazale svoju potrebu i spremnost da učestvuju u ovom projektu, zaključio je dr Eraković.

O značaju Telemedicine i konkretno Teleradiologije ispred kompanije MTEL govorila je Aleksandra Radojević, direktor Sektora za strategiju i rizike.

-Kao najuspješniji telekomunikacioni operator u Crnoj Gori kompanija  MTEL od ulaska na tržiste podržava i pomaže razvoj crnogorskog društva, a naročito u zdravstvu, obrazovanju, kulturi i sportu, istakla je Radojević.

-Danas smo ovdje u Kliničkom centru lijepim povodom, a to je završetak druge faze projekta Telemedicine – Teleradiologija. Ukupna vrijednost projekta završetkom druge faze prešla je million i trista hiljada eura. Danas je Teleradiologija ljekarima u Klinickom centru i opštim bolnicama dostupna, a što je najvažnije  koristiće građanima Crne Gore u efikasnijem i uspješnijem liječenju, naglašava Radojević.

-Podsjetiću da prva faza Telemedicine obuhvatila je Teleconferencing kojim smo omogućili preglede na daljinu, konsultacije na daljinu i virtuelne konzilijume između ljekara u Kliničkom centru i ljekara u opštim bolnicama  u Beranama, Pljevljima i Baru, pojašnjava Radojević dodajući da današnjim puštanjem u rad Teleradiologije, omogućiće se brojni benefiti prije svega pacijentima ali i ljekarima i cijelom zdravstvenom sistemu Crne Gore.

-Nakon neophodnog snimanja na nekom radiološkom uređaju, nije potreban ponovan dolazak u zdravstvenu ustanovu već pacijent može dobiti nalaz  na svoju e-mail adresu. Time ne samo da smanjujemo troškove puta u zdravstvenomn sistemu već izbjegavamo nepotrebne gužve, a možemo da kažemo da pacijenti sada imaju jedan vid elektronskog zdravstvenog kartona i u svom mobilnom telefonu, rekla je Radojević.

-Ljekari dobijaju alat u rukama, sa kojim mogu da se koriste u svojoj komunikaciji i da pristupe radiološkim nalazima iz bilo koje bolnice koji su snimljeni u KCCG. Tehnologija i medicina još jednom pokazuju potencijal koji ostvaruju sinergijom i dijelimo zadovoljstvo što smo u prilici da pustimo ovakav napredan sistem u rad koji koriste i najpoznatije bolnice u svijetu. Cijeli svijet postaje digitalno umrežen i povezan, a Crna Gora i zdravstveni sistem drže korak sa najnovijim svjetskim trendovima.  Individualno svi držimo fizičku distancu, ali smo svi blizu jednom zajedničkom cilju - a to je efikasan zdravstveni sistem po mjeri pacijenta i drago nam je što smo prijatelji KCCG-u i Ministarstvu zdravlja na tom putu, zaključila je Radojević.

Radiolog dr Žanka Cerović, načelnica Odjeljenja za CT i NMR KCCG je istakla da aa novom informacionom tehnologijom KCCG ojačava upravo svoju ozbiljnost u svakom pogledu jer Klinički centar je edukativna baza Medicinskog fakulteta Crne Gore.

-Dakle, ovdje se obučavaju mladi doktori i ovo je baza za obuku specijalista radiologa. Oni će samim ovim informacionim novim tehnologijama imati apsolutno jedan adekvatan bolji trening nego do sada, kazala je dr Cerović

-Isto tako ova baza će poslužiti da pišemo naučne radove, da budemo prodorniji nego što smo bili do sada s obzirom da mi ovdje radimo vrlo kvalitetno i na apsolutno evropskom nivou, ističe dr Cerović.

-Ono što će biti izuzetno važno za naše pacijente, je to da ćemo u ovoj bazi, odnodno u ovom informacionom sistemu imati mogućnost da neograničeno dugo i neograničenu količinu podataka čuvamo. Dakle, naši pacijenti će moći da dođu na pregled, a mi ćemo imati u digitalnoj arhivi sve informacije o ranijim pregledima, jer poređenje sa prethodnim pregledom doprinosi upravo i dijagnostici i terapiji pacijenta, objašnjava dr Cerović i dodaje da pacijenti ukoliko izgube CD sa radiološkim snimkom ili dokumentaciju, ljekarima će biti olakšano jer će imati sve podatke arhivirane sistemom Teleradiologije.

Dr Cerović ističe da će ovim sistemom biti olakšan rad kliničara jer će odmah imati uvid u pregled pacijenta, a olakšavanjem rada radiologa i kliničara benefit će imati upravo  pacijenti.