Od 1. oktobra 2023. godine smanjenje cijena prenosa podataka u romingu

Kompanija MTEL je potpisnica sporazuma o romingu između EU i Zapadnog Balkana

Podgorica 03.maj 2023 – Nakon potpisivanja EU - Zapadni Balkan Deklaracije o romingu na samitu EU - Zapadni balkan održanom u Tirani, 6. decembra 2022. godine, telekom operateri Evropske unije i Zapadnog Balkana održali su niz sastanaka uz pomoć Savjeta za regionalnu saradnju i Evropske komisije, o usaglašavanju nivoa smanjenja cijena prenosa podataka u romingu između EU i Zapadnog Balkana, počev od 1. oktobra 2023.godine. Od samog početka, ovaj je proces dobrovoljna inicijativa operatora Zapadnog Balkana i EU, među kojima je i kompanija MTEL.

U ovoj fazi, 39 telekom operatora postiglo je dogovor koji bi trebalo da omogući usklađivanje maloprodajnih cijena prenosa podataka u romingu između operatora WB6 i EU, što će u većini zemalja rezultirati pristupačnijim i transparentnijim cijenama. Dodatno sniženje cijena rominga biće postepeno uvedeno nakon godišnjih pregleda, sa ciljem stvaranja još atraktivnijih cijena za usluge rominga podataka u fazama do 2028.godine.

Nadovezujući se na uspjeh režima Roam Like at Home ("U romingu kao kod kuće") u EU i na Zapadnom Balkanu, svrha ovog poduhvata je podrška mobilnosti i pojednostavljenje povezivanja građana i preduzeća EU i Zapadnog Balkana.

Generalni direktor Telekom Srbija Vladimir Lučić je ranije istakao da je ovaj dogovor prije svega u interesu korisnika, ali da se i operatoru pruža mogućnost pružanja novih servisa gdje može nadomjestiti izgubljen novac. Primjera radi, otkako je u EU ukinut roming, saobraćaj se povećao za čak 400 puta.

“To je čist prihod. Prethodno su turističke zemlje bile uplašene da će izgubiti profit od rominga. Ali, korisnici su počeli da koriste data roming i opet se ispostavilo da su, i poslije ukidanje rominga, te iste zemlje imale najveći prihod. Iskustvo Evrope je pokazalo da je to bila dobra odluka i meni je drago što će Telekom Srbija biti lider ovog projekta i što će Zapadni Balkan do 2027. godine biti potpuno integrisan u ovaj proces”, ističe Lučić.

Prednosti su višestruke jer značajno smanjenje cijena za kupce iz EU znači jačanje veza između EU i našeg regiona, podsticanje poslovanja van sopstvenih granica zbog nižih troškova poslovanja, ali i doprinos da region Zapadnog Balkana postane atraktivnija destinacija za turiste iz EU, što će proizvesti multiplikativne efekte za ekonomije Zapadnog Balkana.

„Crna Gora je turistička destinacija i poznato je koliko je smanjenje cijena rominga značajno za sve koji putuju, a na ovaj način upravo i MTEL podstiče razvoj i podršku ne samo turističkoj privredi naše države, već i cijeloj ekonomiji i svim korisnicima“ poručila je Tatjana Mandić, izvršna direktorica MTEL-a.

Ova Deklaracija je rezultat snažnog angažovanja telekom operatora EU i Zapadnog Balkana i podrške Evropske komisije, Savjeta za regionalnu saradnju, kao i posvećenosti vlasti regiona od stupanja na snagu Sporazuma o regionalnom romingu za Zapadni Balkan.

Ostali telekom operateri iz EU i sa Zapadnog Balkana pozvani su da se pridruže inicijativi.