Proglašeni pobjednici Regionalnog app izazova- najbolji programeri u regionu

Aplikacija NewView najbolja iz Crne Gore

Podgorica, 11. mart 2021. godine – Članice Telekom Srbija grupe, kompanije Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, po četvrti put organizovale su takmičenje u izradi aplikacija za mobilne uređaje „Regionalni app izazov“. Po pet najboljih timova srednjoškolaca iz sve tri zemlje, koji su pobjednici nacionalnih takmičenja, ove godine susreli su se u online okruženju i svoje aplikacije predstavili putem video konferencije.

Kao najbolje regionalne aplikacije, stručni žiri je proglasio: NewView, čiji su autori Vasilije Božarić, Dragan Mijatović i Petar Kasalica iz Elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić " iz Podgorice; Dreamscape, čiji su autori učenici Gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša i Leafy, koju je napravio tim učenika Saobraćajne i elektro škole iz Doboja. Specijalno priznanje za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, pripalo aplikaciji NDP, čiji je autor Filip Obradović, učenik Računarske gimnazije u Beogradu. Pobjednički timovi kao glavnu nagradu dobiće vrijednu informatičku opremu, dok će članovi tima koji se izdvojio po inovativnosti na poklon dobiti prestižne mobilne telefone.

Svim učesnicima i pobjedničkim timovima, putem video poruke, čestitke su uputili direktori kompanija u okviru Telekom Srbija grupe.

„Izuzetno mi je drago što ste, i pored otežavajućih okolnosti, pronašli motivaciju da radite na kreiranju aplikacija i svoje projekte izvedete do kraja. Telekom Srbija mnogo ulaže u tehnološki razvoj ne samo svojih kapaciteta, sadržaja i infrastrukture, već i u znanje generacija mladih koji su naši pokretači i nosioci pozitivnih promena u svom okruženju. Budući da u narednom periodu planiramo da damo ozbiljnu podršku razvoju startap ekosistema i uložimo značajna sredstva u taj sektor, mts app konkurs i „Regionalni app izazov“ predstavljaju praktično uvod u tu preduzetničku priču“, izjavio je Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija i dodao da je važno da mlade talente prepoznamo na vreme i damo im podsticaj na samom početku.

„Na ovaj projekat smo svi u Telekom Srbija grupi posebno ponosni, jer imamo priliku da upoznamo mlade talentovane ljude iz celog regiona, da ih okupimo oko jedne pozitivne i vredne aktivnosti, kao i da im budemo podrška u onome što rade i čime se bave. Izuzetno je ohrabrujuće  i za budućnost obećavajuće saznanje da tako mladi ljudi, srednjoškolci imaju ovako izvanredna znanja, ali i volju da se u okviru vannastavnih aktivnosti posvete programiranju i informacionim tehnologijama, što je svakako vredno divljenja“, rekao je Marko Lopičić, generalni direktor m:tel BiH, i istakao da je siguran da će svi koji su i ove godine učestvovali u takmičenju, to iskustvo poneti dalje u život kao podsticaj da napreduju u sticanju novih znanja.

„Posebno smo ponosni na učenike i njihove mentore, zato što su pokazali posvećenost, znanje, viziju i spemnost na odricanje i timski rad, u svim malim i velikim koracima koje je potrebno preći da bi jedna ideja zaživjela i „porasla“ do gotove, funkcionalne aplikacije, uprkos otežanim uslovima komunikacije zbog epidemiološke situacije. Velika je satisfakcija kada vaša kompanija motiviše mlade ljude da rade na sebi i razijaju svoje potencijale, jer je to budućnost svih nas“, poručila je Aleksandra Radojević, direktorka Sektora za strategiju m:tel CG, i dodala da je digitalizacija uveliko naša stvarnost i da su mladi oni koji je grade, a da kompanije imaju zadatak da im daju vjetar u leđa.

Članovi tima Sovice, koji su autori nagrađene aplikacije NewView, zahvalili su kompaniji MTEL i ETŠ iz Podgorice i istakli kako već godinama uživaju u ovom takmičenju, uz nadu da će i naredne godine dobiti priliku za to. Pored zadovoljstva zbog osvojene nagrade, oni su poručili da su ponosni na sve aplikacije koje dolaze iz njihove škole i uvjereni u njihov kvalitet.

Uprkos specifičnoj situaciji nastaloj usljed epidemije, interesovanje za mts i mtel app konkurs, a time i Regionalni app izazov se ne smanjuje, što pokazuje spremnost talentovanih srednjoškolaca da praktično primijene znanje stečeno u školi i tako unaprijede svoje profesionalne kvalitete za neka buduća zanimanja na polju IT. U ovogodišnjem ciklusu na regionalnom nivou učestvovali su učenici iz 93 škole – u Srbiji je u konkurs bilo uključeno 51,  u Bosni i Hercegovini 29, a u Crnoj Gori 13 škola. 

Više informacija o kompaniji m:tel, korisnici mogu naći na Facebook stranici Mtel Imate prijatelje, web site-u www.mtel.me kao i pozivom Korisničkog servisa na broj 1600.