Najsigurnija mreža - m:tel uvodi revolucionarni servis „Siguran Net“ za zaštitu od sajber prijetnji

Uvođenjem servisa „Siguran Net“, m:tel postaje prva mreža koja svojim korisnicima nudi potpunu onlajn zaštitu

U digitalnom svijetu koji se neprestano širi, svaki klik, pretraga ili poslata poruka mogu vas učiniti metama potencijalnih sajber napada i prevara. Opasnosti poput virusa, zlonamjernih softvera, phishing prevara, i hakera koji čekaju na vašu malu neopreznost, konstantna su prijetnja svima koji dio svog vremena provode onlajn.

Podsjetimo se, prije manje od godinu, grupa hakera izvršila je niz sajber napada na informacionu mrežu Vlade Crne Gore, i time onemogućila pristup sajtovima i mejlovima Vladinim tijelima, kao i drugim državnim institucijama kao što su tužilaštva, sudovi, katastar, Uprava prihoda i carina, CRPS i drugi. Ovi napadi koji su prouzrokovali velike probleme u funkcionisanju državne uprave ilustruju koliko je bitno pitanje sajber bezbjednosti i kvalitetne onlajn zaštite.

Nažalost, ni obični građani nisu pošteđeni ovih prijetnji. Često su upravo oni na udaru sajber prevara, i to najčešće putem platformi koje koriste svaki dan - mejlova, SMS-ova, Facebook tagova i linkova. Klikom na sumnjive linkove ili otvaranjem zlonamjernih mejlova, korisnici ne znaju da u trenu mogu zaraziti svoje uređaje i dozvoliti da im neko ukrade lične podatke, što je dovoljno da se desi samo jednom...

Upravo zato, prepoznajući važnost onlajn bezbjednosti, m:tel je postao prva mreža u Crnoj Gori koja svojim korisnicima nudi uslugu pouzdane onlajn zaštite kroz novi digitalni servis – „Siguran net“!

"Siguran net" je inovativni servis koji vam pruža totalnu zaštitu od zlonamjernih i neželjenih sadržaja na internetu, bez obzira na to gdje se nalazite - bilo da ste u inostranstvu ili koristite svoju mobilnu mrežu kod kuće. Ovaj servis pruža zaštitu za sve vrste uređaja, nezavisno od operativnog sistema, pretraživača ili aplikacije koju koristite. Ako dijelite internet konekciju putem hotspota, svi uređaji povezani na vašu mrežu takođe će biti zaštićeni! Glavna vrijednost servisa Siguran Net leži u njegovoj lakoći korišćenja i pristupačnosti. Nema potrebe za instalacijom i brigom oko tehničkih detalja. Siguran Net je jednostavno tu, u pozadini radi za vas, i štiti vas.

 „Siguran Net“ već 45 dana štiti korisnike m:tel-a – kakvi su rezultati?

Servis „Siguran Net“ aktiviran je automatski za oko 500.000 korisnika m:tel mobilne mreže prije 45 dana, i to u vidu besplatnog promo perioda u trajanju od tri mjeseca. Za prvih 45 dana, „Siguran Net“ je na vrijeme spriječio preko nevjerovatnih 40 miliona sajber prijetnji, koje su dolazile sa preko 30.000 zlonamjernih internet adresa. Najčešća vrsta sajber napada bio je malver (malware – zlonamjerni softver namijenjen da prouzrokuje štetu uređaju/korisniku koji ga preuzme) sa preko 23 miliona pokušaja, a zatim fišing (phishing – sajber prevara namijenjena da od korisnika izvuče osjetljive lične podatke) sa preko 11 miliona pokušaja u poslednjih 45 dana!

Ove nam brojke dokazuju da su sajber prijetnje itekako prisutne u Crnoj Gori, da niko nije bezbjedan dok je onlajn, i da je m:tel napravio pravu stvar uvođenjem servisa “Siguran Net”!

Kako „Siguran Net“ funkcioniše?

U slučaju da naiđete na virus, hakerski napad ili na neku stranicu sumnjivog sadržaja, „Siguran Net“ će vam poslati upozorenje (pop-up) i blokirati pristup, uz mogućnost da nastavite dalje na sopstvenu odgovornost klikom na dugme „Ipak nastavi“. U ovom slučaju sugerišemo oprez, jer ako "Siguran Net" sugeriše da je neka stranica potencijalno štetna, vjerovatno postoji dobar razlog za to! Ne brinite, u m:tel-u smo u potpunosti posvećeni zaštiti vaše privatnosti, tako da je "Siguran Net" usaglašen sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i GDPR pravilima, osiguravajući da vaši lični podaci ostaju potpuno sigurni i privatni.

Primjer prikaza popup-a u slučaju nailaska na potencijalno štetni sadržaj

Brinete se za onlajn bezbjednost vaše djece?

„Siguran Net“ je posebno važan za zaštitu najmlađih korisnika. Djeca su najranjivija jer dosta vremena provode onlajn, a često nemaju svijest o opasnostima koje tamo vrebaju. „Siguran Net“ blokira pristup svim sumnjivim i zlonamjernim web stranicama, tako da ne morate da brinete o tome da li će vaša djeca slučajno ili iz neznanja kliknuti na neki link na koji ne bi trebalo da kliknu.
U septembru, za sve korisnike servisa „Siguran Net“, biće omogućena i nova bitna funkcionalnost – korisnički portal i filter sadržaja. Korisnici će imati pristup korisničkom portalu, na kom će moći da pronađu detaljne informacije i pregled sigurnosnih incidenata od kojih ih je ovaj servis zaštitio. Pored toga, na korisničkom portalu korisnici mogu blokirati pristup različitim kategorijama sadržaja za njihovu djecu (sadržaj za odrasle, društvene mreže i slično), kao i odrediti eventualne vremenske izuzetke kada će pristup istima biti omogućen. Uskoro više informacija o ovim dodatnim funkcionalnostima!

Izaberite "Siguran Net" servis i uživajte u digitalnom svijetu bez straha od sajber pretnji!
Više info na strani Siguran Net.